Домовленості про інвестиції з Росією і Китаєм допоможуть збільшити золотовалютні резерви Національного банку, а також стабілізувати валютний ринок, заявили у Незалежній асоціації банків України.

Водночас у коментарі НАБУ говориться, що політична дестабілізація справила певний психологічний вплив на обмінний курс гривні на готівковому сегменті ринку, але інтенсивний приплив валюти зможе стабілізувати ситуацію.

«На думку НАБУ, - йдеться в коментарі Асоціації, - незважаючи на певні дисбаланси економіки і напруженість політичної ситуації, яка призвела до посилення девальваційних очікувань, останні підписані міждержавні угоди вселяють упевненість в збереженні курсової стабільності на валютному ринку України. Анонсовані інвестиції в реальний сектор економіки України з боку РФ та Китаю, лібералізація умов для експорту окремих категорій вітчизняних виробників, а також очікуване надходження валюти за рахунок продажу державних боргових зобов'язань можуть суттєво підтримати золотовалютні резерви України та зменшити девальваційні очікування», - прогнозують в НАБУ.

В асоціації зазначили, що ситуація на міжбанківському валютному ринку була спокійною.

«Ситуація на міжбанківському валютному ринку є більш стабільною:протягом листопада і двох декад грудня 2013 р. відхилення валютного курсу на міжбанківському ринку від офіційного не перевищували 2%», - сказано в коментарі НАБУ.

На думку банкірів, готівковий сегмент валютного ринку виявився традиційно більш сприйнятливим до політичних подій, свідченням чого стало підвищення середнього обмінного курсу, а також маржі купівлі-продажу валюти, що свідчить про спекулятивну складову. У НАБУ очікують стабілізації валютного ринку найближчим часом.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

123