Рішення щодо приєднання України до окремих положень Митного союзу будуть прозорими. Про це в інтерв'ю представникам українських ЗМІ заявив Президент України Віктор Янукович.

Президент зазначив, що робота України з комісіями Митного союзу та Євразійського Союзу ніколи не припинялася.

«Ми співпрацювали, але у нас не було певного формату співпраці. І, зрештою, цей формат був визначений спеціальним протоколом, підписаним прем'єр-міністрами України і країн МС у Мінську. Цей протокол, умовно кажучи, надає нам статус спостерігача в МС. Над чим сьогодні працює уряд України? Він одержав можливість доступу до документів МС, оскільки наш представник уряду працює з цією комісією. І ці документи стосуються тих положень, а їх близько 200, які регламентують роботу МС у відносинах з партнерами», - сказав Президент.

Він зазначив, що Україна є стратегічним партнером МС за обсягами товарообігу, а також міждержавної кооперації.

«Ми є стратегічними партнерами. І ви знаєте, що у 2003 році Україна прийняла офіційне рішення, яке ратифіковано українським парламентом, - про входження в єдиний економічний простір. Але в цьому статусі наша країна залишилася і надалі, а ця трійка країн пройшла тривалий шлях погоджень спільної співпраці в економічних і торгово-економічних питаннях. А Україна не приєдналася до жодного з документів, що, безумовно, створює сьогодні проблеми, як для країн МС, так і для України щодо співпраці. Тому сьогодні український уряд, коли отримав ці документи, розглядає ці положення. І після того, як будуть зроблені висновки, будуть прийматися прозорі рішення щодо того, до яких положень ми будемо приєднуватися, до яких ні, на яких умовах і т.д.», - сказав Янукович.

За словами Президента, це дуже непроста робота, оскільки переговори потрібно вести не з комісією МС, а з кожною державою.

«І для нас, з точки зору торговельно-економічних відносин з цими країнами, чим скоріше ми пройдемо цей шлях, тим краще», - підкреслив він.

Щодо співпраці з Євразійським економічним союзом він нагадав, що в Астані у серпні цього року Україна подала письмову заявку щодо участі нашої держави у цій організації у статусі спостерігача.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович і президент Російської Федерації Володимир Путін на засіданні Міждержавної комісії не обговорювали питання вступу України до Митного союзу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

119