Україна захищала свої національні інтереси, підписуючи доповнення до чинного газового контракту. Про це в інтерв'ю представникам українських ЗМІ заявив Президент Віктор Янукович.

«На ринку часто запитують: хто отримав більшу вигоду - покупець чи продавець? Ми не хочемо в наших відносинах з партнерами вибудовувати лінію «ти - розумний, я - дурень» або навпаки. Кожна держава захищає свої національні інтереси, тому такі домовленості - це компроміс, тобто коли кожна сторона чимось поступається», - сказав Янукович.

На уточнююче запитання журналістів, чим довелося поступитися Україні, Президент відповів: «Росія скоротила поставки газу в Україну, Росії це не вигідно. Ми поставили умови: якщо знизите ціну на газ - поставки збільшаться. Ось і компроміс. Що стосується ГТС, ми хочемо збільшити обсяги прокачування і заробляти на цьому. Вони попросили прозорі умови допуску до ГТС. Ми зараз розглядаємо ці питання, але ми їх розглядаємо з 2003 року. Був час, коли переговори були зупинені, а останнім часом вони перейшли в площину практичної підготовки».

При цьому Глава держави зазначив, що контракт на кредит у розмірі 15 млрд заснований на прозорих умовах.

«Ми ніколи не закладали ніяке майно під кредити. Це прозора схема. Вона заснована на англійському законодавстві, і Мінфін уповноважений приймати рішення лише в умовах українського законодавства. Ви ж не запитували ніколи, на яких умовах влада залучала кошти на фінансових ринках? А ми це робимо щороку. Щорічно є запозичення. Умови цього кредиту є в контракті. Ми будемо платити 5% річних на купон і випустили євробонди, які викуповує Росія», - пояснив Янукович.

Як повідомляв ForUm, Росія розмістить у цінних паперах українського уряду частину своїх резервів з Фонду національного добробуту (ФНД) обсягом $15 млрд.

17 грудня ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» підписали доповнення, яке дає можливість «Газпрому» знизити ціну газу для України майже на третину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

104