Інформація про те, що Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд були готові позичити Україні мінімум 20 млрд євро, спеціально запущена заднім числом.

Таку думку висловив економічний експерт Владислав Старинець.

«Зараз, після підписання московських угод, можна скільки завгодно говорити про те, що МВФ нібито був готовий надати нашій країні 20 млрд доларів. От тільки чому про це ніхто не говорив до Вільнюського саміту? Напевно, тому що ця інформація запущена заднім числом, тільки зараз», - сказав він.

Експерт нагадує, що проект Угоди про асоціацію з ЄС передбачав виділення Україні лише 680 млн євро - для переходу на європейські технологічні стандарти.

«До речі, нам перехід на їхні стандарти коштував би 100 млрд євро. Нагадаємо, Польщі для цього надали 83 млрд євро, Угорщини - 51 млрд євро, як говориться, відчуйте різницю», - додав Старинець.

Крім того, за його словами, умовою продовження кредитування МВФ ставив 40% підвищення ціни на газ для населення, різку девальвацію гривні і відмову від спрощеної системи оподаткування. Коментуючи реакцію опозиції на «московські угоди», він зауважив, що їй сьогодні залишається лише говорити про нібито втрачені можливості України.

«За великим рахунком, зараз опозиція може розповідати що завгодно: і що в Шенгенську зону Україну готові були прийняти мало не до Нового року, і що багатомільярдними кредитами Європа таємно хотіла нас ощасливити. Все це пусті слова - до Вільнюса умови євроінтеграції були настільки жорсткими, що погоджуватися на них було б рівносильно краху вітчизняної економіки. Зараз, зрозуміло, можна апелювати до яких завгодно «секретних документів ЄС», але програш опозиції, що ставила за мету захопити владу будь-якою ціною, очевидний», - резюмував економіст.

Нагадаємо, раніше Financial Times з посиланням на внутрішні документи ЄС написав, що Євросоюз і МВФ були готові позичити Україні мінімум 20 млрд євро, якби влада підписала Угоду про асоціацію, що пропорційно допомозі, яку пообіцяла Росія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106