Зниження ставки податку на додану вартість не надасть стимулюючого впливу на економіку, але здатне розбалансувати державний бюджет через зниження податкових надходжень.

Таку думку висловив економічний експерт Борис Кушнірук, коментуючи урядову ініціативу відмовитися від зниження ставки ПДВ з 1 січня 2014 року з 20% до 17%.

«Незважаючи на всю критику ПДВ, завдяки надходженням від цього податку формується половина податкових надходжень в загальний фонд держбюджету. При цьому, що дуже важливо, більше половини надходжень йде від імпортерів. Тобто, знижуючи ставку ПДВ, ми фактично допомагаємо імпортерам, робимо імпорт дешевшим», - сказав Кушнірук, додавши, що зниження ставки ПДВ потребує пошуку інших джерел наповнення бюджету. А це, по суті, стане посиленням податкового навантаження на вітчизняний бізнес.

Кушнірук також зазначив, що, незважаючи на заклики деяких економістів взагалі відмовитися від податку на додану вартість, він існує в більшості країн світу, зокрема є обов'язковим для країн-учасниць Європейського союзу, де до бізнесу застосовують більш низькі ставки податку на прибуток, а в кризові часи підвищують ставки ПДВ.

«Варто нагадати, що функціонування ПДВ є обов'язковим в усіх країнах-членах Євросоюзу. І в більшості з них, як і в Україні, саме за рахунок ПДВ формується половина податкових надходжень до держбюджету. При цьому там, в умовах економічної кризи, не чіпають або навіть знижують ставку податку на корпоративні доходи (прибуток), і одночасно підвищують ставку ПДВ. Такий податковий маневр забезпечує підвищення надходжень до держбюджету і одночасно захищає національних товаровиробників», - пояснив економіст.

Нагадаємо, раніше представники Міжнародного валютного фонду закликали Україну відмовитися від зниження ставки ПДВ з 20% до 17%, як це було передбачено Податковим кодексом, прийнятим у 2010 році. Свою позицію експерти МВФ мотивували тим, що зниження ставки ПДВ призведе до значних недонадходжень до держбюджету, що буде збільшувати його дефіцит на тлі слабкого економічного зростання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79