Враховуючи нинішній важкий стан української економіки, зниження ставки ПДВ до 17% сформує додаткові ризики для держбюджету. Таку думку висловив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management» Вадим Браїловський.

Експерт нагадує, що відповідно до прийнятого в 2010 році Податкового Кодексу, з 1 січня 2014 року ставка ПДВ повинна бути знижена з нинішніх 20% до 17%.

Між тим Браїловський розповідає, що на даний момент такий крок не можна вважати обґрунтованим і доцільним.

«З огляду на нестабільність ситуації в світовій економіці, а також нинішній важкий стан української економіки, зниження ставки ПДВ сформувало б додаткові ризики для вітчизняного держбюджету, пов'язані з його наповненням. За розрахунками Мінфіну, втрати держбюджету від зниження ставки ПДВ з 20% до 17% можуть досягти 20 млрд грн. Тому, сьогодні 17-відсотковий ПДВ - це велика розкіш, яку Україна дозволити собі не може», - зазначив він.

Браїловський зазначає, що певний розмір ПДВ (як і акцизного збору) сплачують навіть ті підприємства, які працюють в тіньовому секторі, оскільки вони сплачують цей податок на свої фактори виробництва.

В результаті, за експертними оцінками близько 7% своєї доданої вартості тіньовий сектор вітчизняної економіки платить в казну у вигляді ПДВ і акцизів.

«Відповідно, зниження ПДВ на 3 відсоткових пункти призведе до того, що навіть ця невеличка частина значно скоротиться», - уточнює він.

Крім того, на думку генерального директора інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management», зменшення ставки може призвести до зростання імпорту.

У той час як більш високий ПДВ, на його думку, є надійним захистом внутрішнього ринку від імпортних товарів, які обкладаються ПДВ при ввезенні в Україну. Таким чином, зниження фіскального бар'єру збільшить товарні потоки з-за кордону.

«При існуючих умовах йти на це ризиковано, враховуючи стан нашого платіжного балансу. Також це здатне ускладнити умови роботи вітчизняним підприємствам. Крім того, зниження ПДВ ускладнить реалізацію програм імпортозаміщення», - резюмував Браїловський.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

123