В України відкрилися нові можливості в переговорах щодо створення газотранспортного консорціуму. Про це в інтерв'ю представникам українських ЗМІ заявив Президент України Віктор Янукович.

«ГТС входила до складу НАК «Нафтогаз». В цьому була складність для створення консорціуму. Її потрібно було вивести зі складу «Нафтогазу». Для цього потрібно було з допомогою міжнародного аудиту визначити ціну ГТС разом з ПСГ. Для цього потрібен був час. Поки не виконали це, говорити про консорціум з будь-якими партнерами було неможливо», - сказав Янукович.

За його словами, також були труднощі з точки зору експлуатації ГТС, її модернізації.

«Коли виконали цю роботу (оцінку ГТС. - Ред.) - у нас відкрилися нові можливості в переговорах. І ми їх ведемо. Наша мета - знайти такі умови та мотивації для партнерів, щоб вони забезпечили завдання, які ми ставимо перед собою. Я безумовно хочу підкреслити, що це одне з ключових питань, яке створює умови для економічно аргументованої ціни на наші товари, які завдяки цьому стануть конкурентними. У нас є оптимізм з точки зору підняття рівня економіки», - зазначив він.

У той же час Президент заявив, що за останні кілька років обсяги прокачування газу через українську ГТС впали до 70 млрд кубометрів.

«Обсяги прокачування газу через ГТС впали до 70 млрд кубометрів. За останні роки вони впали на близько 20 млрд. Це нам невигідно. І це загрожує утриманню ГТС в необхідному стані. Це загроза і економіці України», - сказав Янукович.

На його думку, щоб ситуація не погіршилася, завданням для України повинне стати не зниження обсягів прокачування, а саме збереження. «Можливості прокачування нашої ГТС - це 120 млрд кубометрів, а в умовах модернізації - до 180 млрд кубометрів. Тобто ми зацікавлені, щоб ця система працювала ефективно і економічно вигідно. І ми були надійними партнерами для Європи і Росії», - зазначив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189