Десятикратне збільшення збору за спеціальне використання лісових ресурсів виглядає більш ніж обґрунтованим, оскільки лісове господарство для держави, як власника лісових ресурсів, є збитковим.

Таку думку висловив економічний експерт Владислав Старинець.

Експерт констатує, що витрати державного бюджету на ведення лісового господарства значно перевищують надходження від плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Старинець нагадує, що ліси покривають 16% території України, а площа лісового фонду нашої країни становить близько 10,5 млн га.

У зв'язку з цим, на його думку, на виконання робіт щодо відновлення лісів, проведення лісогосподарських заходів та утримання лісів у належному санітарному стані необхідні значні грошові кошти.

«Незаперечним є той факт, що за використання державної власності, якою, по суті, є лісові ресурси, на користь їхнього власника, тобто держави, необхідно платити. Проте в даний час суми щорічних надходжень мізерно малі. Не доводиться сподіватися і на інвестиції: за станом на 1 жовтня 2013 року прямі іноземні інвестиції в лісове господарство України склали лише близько 0,02% від загального обсягу інвестицій, що надійшли в нашу країну за весь час», - поскаржився він.

Між тим, за його словами, ця міра виправдана і з екологічної точки зору.

Зокрема, експерт звернув увагу на те, через поступове виснаження лісів, зростання витрат на їхнє відновлення, а також відсутність інвестицій у дану галузь існує загроза втрати перспектив розвитку не лише лісового господарства, а й деревообробної, меблевої, целюлозно-паперової галузей промисловості.

«Особливо слід підкреслити, що збільшення цієї ставки збору ніяк не відіб'ється на простих жителях України, які можуть вільно відвідувати ліси і абсолютно безкоштовно збирати його дари для власного споживання», - резюмував Старинець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

125