Плату за користування надрами при видобутку залізної руди можна сміливо піднімати. Причому, більш доцільно нараховувати її не від вартості «сирої» руди, а від вартості товарного продукту, що вже пройшов обробку.

Таку думку висловив генеральний директор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management» Вадим Браїловський.

Експерт нарікає, що в Україні питома вага платежів за користування природними ресурсами в доходах бюджету становить близько 6%.

«При такому рівні оподаткування держбюджет і далі буде хронічно слабким і дефіцитним, тоді як податковий тиск на малий і середній бізнес - значним. Якщо, наприклад, збільшити питому вагу даних платежів в 3-4 рази, то це додатково дасть надходження близько 50 млрд. грн. на рік, що порівняно з прогнозним дефіцитом бюджету на 2013 рік і близько до обсягу прямих іноземних інвестицій, що надходять в Україну», - сказав він.

На думку фахівця, світові ціни на природні ресурси по мірі їх виснаження будуть зростати.

У зв'язку з цим, Браїловський вважає доцільним скоригувати розмір плати за користування надрами.

«Після прийняття нового Податкового Кодексу нормативи платежів за користування надрами протягом 2-х років фактично не змінювалися, тоді як світові ціни і ціни на внутрішньому ринку на природні ресурси свідчать про постійну їх зміну в бік збільшення. Це призводить до значних втрат держбюджету України від недонадходжень платежів за користування надрами», - додав він.

Тому, на думку фінансиста, існує необхідність у підвищенні плати за використання корисних копалин при видобутку залізної руди.

Причому, за його словами, більш доцільно нараховувати її не від вартості «сирої» руди, а від вартості товарного продукту, що вже пройшов обробку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94