Комісар Європейського Союзу з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що проект «Південний потік», спрямований в обхід української території для постачання газу до південної Європи, не спрямований проти України.

Про це Оттінгер заявив в ексклюзивному інтерв'ю агентству «УНІАН» в Брюсселі.

«Ні, цей проект не спрямований проти України. Ми ведемо і будемо вести переговори з нашими російськими партнерами, щоб проект таким не сприймався», - сказав Оттінгер.

Він додав, що наразі Європейська Комісія хоче домогтися, щоб російський «Газпром» і його партнери в проекті в південно-східній Європі дали гарантії, що не буде порушуватися антимонопольне законодавство ЄС, яке не дозволяє, щоб видобуток і постачання газу, а також газопровід контролювалися одними і тими ж компаніями, і щоб до магістралі мали доступ і інші компанії.

«Все ж це не був суто бізнес-проект. Інвестиції йдуть від «Газпрому». Він хоче інвестувати кошти, і ми не проти цього. Але наші європейські правила енергетичної поведінки повинні бути прийняті при реалізації «Південного потоку», сказав комісар ЄС.

«Південний потік» був заснований в 2007 році і в даний час його вартість оцінюється в 45 мільярдів доларів. Газ з Росії по дну Чорного моря (довжина морської ділянки 925 кілометрів) буде постачатися в Болгарію, Грецію, Італію, а також Сербію, Угорщину, Австрію і Словенію з можливим залученням Хорватії, Боснії і Герцеговини та Чорногорії.

Проект розрахований на постачання 63 мільярдів кубометрів газу в рік і повинен запрацювати в 2018 році.

Нагадаємо, що будівництво газопроводу «Південний потік» забезпечить надійне постачання палива європейським споживачам без транзитних ризиків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88