Триразове підвищення мінімального розміру орендної плати для земель сільгосппризначення забезпечить незалежність місцевих громад від державних субвенцій. Таку думку висловив депутат фракції Партії регіонів, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Євген Царьов.

«У більшості країн світу цей податок є одним з основних наповнювачів місцевих бюджетів. В Україні ж місцеві громади виявилися заручниками ситуації, в якій вони сидять і чекають державних субвенцій», - говорить політик.

Царьов констатує, що орендарі землі замість того, щоб займатися благодійністю, повинні платити справедливі податки.

Сьогодні ж, за його словами, вони, а не місцева влада, займаються ремонтом доріг, шкіл, дитячих садків.

«Замість цього вони повинні платити справедливі податки, в той час як місцева влада за рахунок виручених від оренди землі засобів повинна виконувати ці функції», - уточнює нардеп.

Крім того, на думку експерта, приплив додаткових коштів до місцевих бюджетів сприятиме більшій незалежності регіональних влад від керівництва областей і Києва.

Нагадаємо, що зараз, згідно з Податковим кодексом, орендна плата нараховується в розмірі не менше суми земельного податку, який для орних земель становить 0,1% від її нормативної оцінки.

Зараз в середньому по Україні аграрії за оренду гектара ріллі платять 20,6 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162