Вчені вперше знайшли в Антарктиді кімберлітові породи, які є основним джерелом алмазів, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Алмази утворюються з вуглецю в надрах Землі при високих тисках і температурах. Через мільйони років виверження вулканів виносять їх на поверхню, де основним джерелом алмазів є магматична порода кімберліт.

Вік кімберлітів в різних районах коливається від 2,1 мільярда до 10 тисяч років. Досі геологи знаходили кімберліти на всіх континентах, які входили до складу стародавнього суперконтиненту Гондвани, крім Антарктики.

Грегорі Якслі з Австралійського національного університету в Канберрі і його колеги проаналізували зразки, здобуті на схилах гори Мередіт в Східній Антарктиді. Вони виявили породи, за будовою і складом схожі з кімберлітами, знайденими в інших частинах світу. Хоча інші вчені раніше повідомляли про виявлення в Антарктиді кімберлітів, автори статті вважають, що ці породи були недостатньо схожі з іншими кімберлітами за складом.

Вік знайдених порід становить 120 мільйонів років. В цей час Гондвана ще не остаточно розділилася на сучасні материки, хоча від неї вже почали відходити Індія і Антарктика-Австралія. Вчені вважають, що вихід магми на поверхню, в результаті якого в Антарктиді з'явилися кімберліти, міг статися через процеси, пов'язані з поділом суперконтиненту, повідомляє РІА «Новости».

Потрібно зазначити, що Якслі і його колеги виявили в Антарктиді лише кімберлітові породи, а не самі алмази. Промислова здобич алмазів, якщо їх знайдуть, пов'язана з двома проблемами. По-перше, поки що немає технологій, які зробили б видобуток алмазів в суворих умовах Антарктики комерційно вигідним. По-друге, видобуток корисних копалин там забороняє Мадридський протокол 1991 року. Його дія триватиме до 2041 року, однак після цього терміну він може бути продовжений з тими ж умовами.

Попит на алмази, швидше за все, випередить пропозицію в найближчі роки. Нових родовищ відкривається мало, а попит на прикраси серед багатіїв у таких країнах, як Китай, не слабшає. Останнє відкриття зробив гірничорудний гігант Rio Tinto - родовище Murowa в Зімбабве в 1997 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

351