Нові п’ятифунтові і десятифунтові банкноти в 2016-2017 роках будуть надруковані не на бавовняному папері, а на полімерному матеріалі. Про це повідомляється в прес-релізі регулятора.

У повідомленні наголошується, що полімерні купюри краще захищені від вологи і не так брудняться, як паперові. У зв'язку з цим пластикові купюри служать в 2,5 рази довше.

У 2016 році планується випустити банкноту номіналом п'ять фунтів із зображенням портрета колишнього прем'єр-міністра Великобританії Уїнстона Черчилля.

Як зазначалось раніше, він стане єдиним сучасним політиком країни, зображеним на британських купюрах.

На банкноті буде зображена відома фотографія Черчіля, зроблена в 1941 році фотографом-портретистом Юсуфом Каршем (Yousuf Karsh). У нижній частині купюри розмістять цитату політика з його промови в Палаті громад в 1940 році: «I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat» («Мені нічого запропонувати, крім крові, важкої праці, сліз і поту»).

У 2017 році Банк Англії збирається випустити нову купюру номіналом десять фунтів, на якій зобразять портрет письменниці Джейн Остін. На банкнотах такого ж номіналу, які знаходяться в обігу зараз, зображений натураліст Чарльз Дарвін, повідомляє «Lenta.ru».

У нижній частині нової купюри буде розміщена цитата з роману Остін «Гордість і упередження»: «I declare after all there is no enjoyment like reading!» («Відверто кажучи, я не знаю задоволень, подібних до читання».

Перші полімерні банкноти були випущені в Австралії в кінці 80-х років. З того часу пластикові купюри випускалися в десятках країн, у тому числі в Сінгапурі, Індонезії, Таїланді, Новій Зеландії, Румунії, Бразилії, Китаї, Мексиці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171