Затоплений в роки війни радянський підводний човен «Щ-216», виявлений влітку цього року біля берегів Криму, убезпечать від можливого пограбування «чорними дайверами». А до кінця нинішнього року конкурсна комісія визначить, яким бути меморіалу морякам-підводникам, який планують звести у травні наступного року в Феодосії, в честь 70-річчя визволення Криму від німецько-фашистських загарбників.

Про це на брифінгу в Сімферополі сказали голова Республіканського комітету АРК з охорони культурної спадщини Лариса Опанасюк і голова Ради Міністрів АРК Анатолій Могильов, повідомляє «Укрінформ».

«Дуже багато цікавих ідей за проектом, мені здається, що потрібно на їх основі створити комплексний проект, який необхідно буде затвердити в найкоротші терміни, до кінця наступного тижня. Я думаю, що на майбутній рік, коли будемо святкувати 70-річчя визволення Криму, повинні постаратися до цієї дати зробити цей пам'ятник», - зазначив глава кримського уряду.

Опанасюк нагадала, що згідно з рішенням фахівців об'єднаного суднопідйомного загону ВМС України і ЧФ Росії, цілим човен піднімати не можна, оскільки є ймовірність детонації боєзапасу, що знаходиться на його борту. Водночас, за її словами, у найближчих планах підняття на поверхню дрібних фрагментів човна, в тому числі якоря.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович доручив опрацювати питання про можливість підйому радянського підводного човна. Уряд має забезпечити транспортування субмарини, її дослідження, поховання екіпажу підводного човна «Щ-216» і створення музею на його базі. Крім того, доручено розглянути можливість створення меморіалу загиблим морякам.

Підводний човен «Щ-216» виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень в районі кам'яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метри. За попередніми даними, човен затонув з невеликими пошкодженнями. Фахівці не виключають, що після підняття судна в перспективі його можна законсервувати і зробити там унікальний музей військової історії.

Знайдені родичі 14 моряків, загиблих на борту затонулого радянського підводного човна «Щ-216».

18 вересня водолазам вдалося підняти з дна моря задню частину бойової рубки легендарного радянського підводного човна типу «Щ-216».

Згідно з архівними даними, підводний човен було спущено на воду в травні 1940 року. Він здійснив 14 бойових походів, в яких провів 299 доби. По результативності підводної сили Чорноморського флоту «Щ-216» займав 4-е місце. Під час останнього походу підводний човен був атакований ворожими кораблями із застосуванням глибинних бомб. В результаті пошкоджень сталася розгерметизація корпусу судна, підводний човен ліг на грунт, загинув весь екіпаж.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183