В 2013 році, як і протягом двох попередніх років, банківський сектор України демонструє стабільні показники розвитку. Банки нарощують активні операції, кредитують економіку, залучають кошти населення і бізнесу, зміцнюють капітальну базу. Про це повідомив заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко.

Представник регулятора зазначив, що за 11 місяців поточного року банки отримали прибуток у розмірі 2,4 млрд грн.

«Переважна більшість (90 %) банків працюють прибутково. Обсяг загальних активів банків за 11 місяців 2013 зріс на 130 млрд грн, що більш ніж вдвічі перевищує приріст активів за весь 2012 рік, і на 1 грудня склав 1,4 трлн грн», - сказав він.

За його словами, позитивним фактором є і те, що зростання активних операцій банків відбувається переважно в національній валюті.

Коментуючи ситуацію з проблемною заборгованістю банків, Ткаченко підкреслив, що, враховуючи уроки, отримані під час фінансово-економічної кризи, банки стали більш ретельно підходити до оцінки фінансового стану позичальників.

Заступник голови НБУ повідомив, що регулятор провів значну роботу для зменшення обсягів проблемної заборгованості у банках.

Зокрема, створено законодавчі передумови для функціонування ринку проблемних активів, у тому числі їхнього продажу. Банки, за його словами, забезпечені необхідним інструментарієм для списання безнадійної заборгованості за рахунок сформованих резервів, який вони активно використовують.

Ткаченко висловив упевненість, що до 2014 року є всі підстави сподіватися на те, що позитивна динаміка діяльності банків збережеться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

420