Завдяки домовленостям у Москві Україна отримає доступ на зовнішні ринки запозичень на прийнятних умовах. Про це йдеться в аналітичному огляді експертів Укрсіббанку.

«Ці новини дуже сприятливі для фіксованої дохідності України, ставок, національної валюти та облігацій квазідержавних компаній і т.д. Величина поступок виявилася вище консенсус-прогнозу, тому ми вважаємо, що деталі підписаного доповнення до газової угоди повинні бути ретельно проаналізовані», - зазначають вони.

Крім того, на думку експертів, завдяки домовленостям у Москві, Україна може отримати більш легкий доступ до зовнішнього фінансування, оскільки проблема дефіциту поточного рахунку буде частково вирішена.

Коментуючи газові домовленості, аналітики назвали позитивною ту обставину, що контракт укладений безпосередньо між «Нафтогазом» і «Газпромом», і не передбачає участі будь-яких третіх осіб (комерційних постачальників), як передбачалося в пресі.

«Якщо припустити, що в наступному році весь російський газ (приблизно 27 млрд кубометрів ) буде продаватися за новою ціною, загальна річна економія України оцінюється у $4 млрд, або 2,3% ВВП. Отже, у 2014 р. прогнозується дефіцит поточного рахунку зменшити до USD 7,6 млрд, або 4,4% ВВП», - додали вони.

Нагадаємо, що вчора «Газпром» і «Нафтогаз України» за результатами міждержавної комісії в Москві підписали доповнення до контракту, який передбачає зниження ціни російського газу для української держкомпанії до 268,5 долара за тисячу кубометрів.

Крім того, за результатами держкомісії було прийнято рішення про виділення 15 мільярдів доларів з ФНД на придбання єврооблігацій України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120