Купівля Росією українських єврооблігацій дозволить Україні збільшити золотовалютні резерви до 33-34 млрд доларів, а також відмовитися від кредитів МВФ на драконівських умовах. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Рішення Росії придбати українські державні облігації на суму 15 млрд доларів дозволить Україні не брати на драконівських умовах кредити МВФ. Тепер Україна може вимагати від фонду прибрати всі жорсткі умови про замороження заробітних плат і зростання тарифів на газ, якщо він хоче, щоб Україна взяла у нього кредит», - сказав експерт.

Крім того, за його словами, зазначений кредит дозволить збільшити золотовалютні резерви Нацбанку до 33-34 млрд доларів.

«Як результат, це стане сигналом для всіх валютних спекулянтів про те, що гривню чекає сильна ревальвація. Не виключено, що найближчим часом в Україні може спостерігатися ревальвація гривні до 8 грн і нижче. Коли ті ж валютні спекулянти, які зараз продають валюту по 8,3 грн, будуть її скуповувати по 7,7-7,9 грн у населення», - додав Охріменко.

На думку фінансиста, головним досягненням переговорів у Москві стало відновлення нормальних ділових відносин між Україною та Росією в питанні експорту-імпорту.

Експерт констатує, що візит Януковича в Москву поклав кінець торговельній війні між країнами.

Президент Українського аналітичного центру звернув увагу, що поступки Росії багато в чому спровоковані рішенням України призупинити процес підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Поки Україна слухняно йшла на підписання Угоди про асоціацію, ЄС взагалі не хотів і думати про економічні преференції для України. А тепер і МВФ, і ЄС вже навперебій говорять, що вони готові допомогти Україні і кредитами, і за рахунок розширення доступу українських товарів на ринки країн ЄС», - додав він.

Між тим, за словами експерта, важливим результатом домовленостей стало те, що вони не тягнуть за собою зобов'язань вступати до Митного союзу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

484