Навесні 2014 року очікується пожвавлення економіки. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу на тему «Економіка України: поточні виклики та перспективи 2014» заявив перший заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський.

Він зазначив, що у 2014 році буде продовжено виконання затвердженої урядом програми активізації економіки.

«Думаю, що наступного року ця тема буде продовжена, і вже з урахуванням досвіду 2013 року у нас буде більше позитивів у цьому напрямі. Ви бачите, що уряд працює щодо залучення іноземних інвестицій, є у нас серйозні домовленості і з досить великими країнами. І в цілому, з урахуванням тих намірів щодо дерегуляції економіки, які є одними з важливих елементів нашої роботи, можна очікувати наступного року пожвавлення економіки. На наш погляд, воно відбуватиметься навесні. І відповідно (буде. - Ред.) більше надходжень до бюджету», - сказав він.

За його словами, саме таким чином будуватиметься бюджетний розпис надходжень та витрат.

«Щоб на перше півріччя у нас були реалістичні показники. А вже з урахуванням тих заходів, які будуть вжиті для залучення фінансових активів, думаю, у нас за друге півріччя будуть більш оптимістичні показники бюджету», - зазначив він.

За його словами, основним завданням фінансової політики на наступний рік Мінфін бачить продовження пріоритетності соціальної складової витрат.

«Друге - це виважена боргова політика. Третє - раціональна і необтяжлива фіскальна політика», - сказав він, додавши, що будуть застосовуватися заходи, котрі передбачають рівномірний розподіл на всі галузі економіки так званого фіскального навантаження.

«Ви знаєте, що у нас на сьогодні близько 40% економіки в тіні. Тінь - така річ, яка нічого не платить. Тому, якщо рахувати рівень розподілу через бюджет, то необхідно обов'язково дописувати тих, хто не платить. Якби вони платили, то, звичайно, у нас би було навантаження на легальний сектор економіки значно менше. Думаю, питання легалізації економіки і доходів стане також одним з визначальних напрямів, які потрібно буде розвивати наступного року», - підсумував Мярковський.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

109