Цього року пропозиція гречки в Україні складе 275 тисяч тонн. Внутрішня ж потреба на цей вид крупи становить не більше 220 тисяч тонн. Тому для дефіциту цього продукту або підвищення ціни на нього немає ніяких об'єктивних причин. Про це повідомив директор Департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Віталій Саблук.

«Вітчизняні аграрії повністю забезпечують внутрішній ринок необхідними продуктами харчування. Це стосується і таких популярних продуктів як гречка та цукор. Так, цього року пропозиція гречки в країні складе 275 тисяч тонн. При цьому річна внутрішня потреба становить 220 тисяч тонн. Тобто немає жодних підстав для виникнення дефіциту на цей продукт», - зазначив Саблук.

Також глава Департаменту додав, що аналогічна ситуація спостерігається з цукром. Так, виробленого в Україні цукру цілком вистачить для потреб споживачів.

«У цілому цього року пропозиція цукру на ринку становитиме 2,2 мільйона тонн. Для внутрішнього ж споживання необхідно лише 1,8 мільйона тонн. Отже, в Україні буде достатньо цукру для формування необхідних залишків на наступний маркетинговий рік», - підкреслив Саблук.

Крім того, директор Департаменту додав, що на сьогоднішній день в Україні ще триває сезон цукроваріння. Робота йде на 15 цукрових підприємствах.

Стосовно цін на гречку і цукор експерт аграрних ринків Руслан Швець зазначає, що ажіотаж навколо ціни можуть роздувати окремі торгові мережі і самі виробники. Насправді ж передумов для зростання вартості цієї продукції немає. Аграрії в цьому році зібрали достатню кількість гречки і цукрового буряка, щоб забезпечити внутрішню потребу і не допустити підвищення цін.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

148