Заява єврокомісара Штефана Фюле про припинення переговорів з Україною на тему якнайшвидшого підписання Угод про асоціацію з Євросоюзом і створення зони вільної торгівлі не правильно інтерпретуються. Про це свідчить позиція євродепутатів та міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта.

Фюле підтвердив журналістам свої слова про те, що Єврокомісія призупинила переговори з Україною про прискорення підписання і імплементації угоди про асоціацію в п'ятницю після заяви президента країни Віктора Януковича про суперечність договору і національних інтересів.

«У п'ятницю з'явилася заява Президента України, який на круглому столі сказав, що переговорники не просто провели погані переговори щодо угоди - вони діяли проти національних інтересів України. Не можна говорити такі речі і одночасно хотіти підписати Угоду. Я попросив роз'яснень і в той же час повідомив, що призупиняю нашу спільну роботу, проінформувавши всіх своїх колег. А в неділю я використовував Twitter, щоб поінформувати про це», - сказав Фюле.

Однак, заява єврокомісара викликала шквал спростувань з боку євродепутатів та представників міністерств закордонних справ країн ЄС.

Зокрема, за словами євродепутата Ребекки Хармс інформація про призупинення Європейським Союзом підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Україною неправильно інтерпретується. Про це вона сказала на брифінгу в Штабі національного опору в Києві.

Хармс зазначила, що депутати Європейського парламенту минулого тижня більшістю голосів ухвалили рішення, згідно з яким «двері в Європу (для України) шляхом підписання Угоди про асоціацію широко відкриті».

«Якщо ви чуєте якусь інформацію про те, що нібито Угода про асоціацію заморожена, то це неправильна інтерпретація. Тому що існує єдиний базис Угоди про асоціацію та будь-яких переговорів, які ведуться навколо цієї угоди. Він залишився незмінним з часу проведення Вільнюського саміту і досі», - сказала євродепутат. «Європейський Союз хоче підписувати Угоду про асоціацію», - резюмувала Хармс.

У свою чергу, заяву Фюле спростував і міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

«Двері широко відкриті для підписання Україною угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Угода готова. У будь-який час», - написав пан Більдт у своєму Twitter.

Нагадаємо, керівництво України домовилося з Брюсселем про початок діалогу високого рівня для підписання і імплементації Угоди про асоціацію. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов після зустрічі з єврокомісаром з розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле. Арбузов зазначив, що діалог носить конструктивний характер, створені робочі групи продовжують працювати і найближчим часом перший віце-прем'єр-міністр знову летить до Брюсселя.

«Україна не має альтернативи євроінтеграційному процесу», - резюмував Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145