Кількість громадян України, яким заборонено в'їзд в Росію, за останній місяць збільшилася на 5 тис. і досягло близько 25 тис. осіб. Про це повідомив керівник Федеральної міграційної служби Росії Костянтин Ромодановський.

«Всього заборонено в'їзд на територію Росії близько 25 тис. громадян України», - сказав Ромодановський.

У 2013 році Федеральна міграційна служба Росії заборонила в'їзд на свою територію для 427 тис. іноземних громадян, додав він.

При цьому він запевнив, що заборона на в'їзд іноземних громадян незалежно від громадянства виставляється за допомогою спеціальної автоматизованої системи міграційного обліку.

Ромодановський підкреслив, що у співробітників ФМС немає ніякого упередженого ставлення до громадян будь-якої країни, повідомляє «УНІАН».

При цьому глава ФМС нагадав, що громадяни України мають право безперервно перебувати на території Росії протягом 90 діб. Плюс до цього періоду, за його словами, дається ще 30 діб на самостійне повернення.

Також він повідомив, що на сайті ФМС громадянин будь-якої країни, в тому числі України, може заздалегідь з'ясувати, чи є він у забороненому списку мігрантів чи ні.

«Автомат може помилятися? Ось він побачив, що людина перевищила термін перебування на території Росії 120 днів, він автоматично закриває в'їзд такому громадянину (строком на 3 роки). Тут немає нічого особистого. Машину не обдуриш», - зазначив глава ФМС.

Ромодановський нагадав, що також забороняється в'їзд до Росії іноземцям, які двічі протягом року порушували Кодекс про адміністративні правопорушення РФ. За його словами, підставою для заборони в'їзду є неоплачені адміністративні штрафи. Крім того, може бути введена заборона на в'їзд терміном на 5 років у разі видворення в судовому порядку і на 10 років, якщо таке порушення відбувається повторно.

У той же час Ромодановський підкреслив, що придбані на стороні, а не в ФМС дозвільні документи, як наприклад, патент або міграційна карта, не сприймаються інформаційною системою обліку мігрантів.

«У нас працюють тільки офіційні документи, на підставі яких автоматично вносяться дані в нашу інформаційну систему», - сказав він.

Глава ФМС Росії також поінформував, що зараз на розгляді в Держдумі знаходиться законопроект про введення обмеження перебування в Росії для іноземних громадян, що не потребують візи терміном до 90 діб протягом півроку. Це стосується тих, у кого немає дозвільних документів, таких як дозвіл на працю, патент, рішення на тимчасове проживання, вид на проживання або немає позначки ФМС про продовження строку перебування на території РФ.

Нагадаємо, 20 листопада, за даними Ромодановського, близько 20 тис. громадян України було заборонено в'їзд на територію Росії на термін від трьох років за порушення російського законодавства. За порушення законів Росія заборонила в'їзд 365 тис. іноземців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202