Змінюючи гривні на долари, українці більше втрачають на комісіях, що зберігають заощадження.

Про це експерти розповіли під час круглого столу «Управління сімейним бюджетом у турбулентній економіці».

«Золоте правило: в якій валюті маєш доходи і витрати, у тій і зберігай її. Якщо у вас доходи у гривнях, це не означає, що в разі заворушень на ринку потрібно бігти і конвертувати їх у валюту. Та ви на комісіях втратите більше, ніж заробите або збережіть», - зазначив заступник директора Центру наукових досліджень Національного банку України Віктор Кравець.

Експерт звернув увагу, що в останні роки населення все більше довіряє національній валюті.

«Вона стає більш всеохоплюючою, доступною для різних розрахунків. І це результат не тільки банківської системи. Це заходи уряду, держави в цілому, які проводяться на всій території. Починаючи з того, що ціни лише у гривнях, податки тільки в гривнях, заборонені розрахунки в іншій валюті на території країни», - сказав він.

Заступник директора Центру наукових досліджень НБУ Наталія Слов'янська звернула увагу, що ця тенденція пов'язана з політикою регулятора щодо дедоларизації економіки.

«На сьогодні приріст заощаджень населення України здійснюється за рахунок вкладів у гривнях. Довіру до гривні і ті заходи, які були проведені НБУ щодо дедоларизації, зіграли свою позитивну роль», - додала вона.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132