Україна і Євросоюз переходять до обговорення економічних деталей асоціації, які стосуються фінансової допомоги на компенсацію економічних втрат і витрат на реформування, заявив в ефірі телеканалу БТБ німецький політолог Олександр Рар, коментуючи візит першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова у Брюссель минулого тижня.

Експерт зазначив, що переговори Арбузова в Брюсселі дали сигнал як самим українцям, так і Європейському союзу, що Україна не відмовляється від євроінтеграції, а лише призупинила її для підготовки до економічних викликів, з якими країна може зіткнутися після підписання Асоціації.

«Підуть вже більш детальні переговори, як мені здається, стосовно дуже істотних питань, які будуть досить складними. Тому що Україна зараз проситиме від Європейського Союзу компенсації за втрату російського ринку, вільний в'їзд і виїзд українських громадян у Європейський Союз, - те, що дозволено європейцям в Україну, і, я думаю, підтримки в газових і енергетичних питаннях. Абсолютно конкретно ці переговори йтимуть. Просто Арбузов підготував їх і сказав: «Давайте, повертаємося до Асоціації, тільки в старому вигляді вона нас не дуже влаштовує, давайте обговоримо, але нам зараз теж потрібно щось», - прокоментував Рар.

Політолог зазначив, що зараз для України може спроститися вирішення деяких євроінтеграційних питань, у зв'язку зі зміною головуючої в ЄС країни. Греція, як зазначив Рар, має тісні політичні зв'язки як з Росією, так і з Україною, що може зіграти позитивну роль у пошуку балансу інтересів.

«Я думаю, що насправді між Європейським Союзом, Україною, Росією буде можливість домовитися про якийсь компроміс, що Україна буде асоційована і там, і тут. Важко було цього досягти під час Литовського головування в ЄС, не виключаю, що, можливо, буде легше досягти цього, якщо Європейським Союзом керуватиме така православна країна, як Греція, у якій дуже хороші відносини з Україною, і тісні відносини, я підкреслюю, дуже тісні, з Росією. Тому, можливо, саме під час грецького президентства в Європейському Союзі тональність у відносинах між ЄС і Росією може змінитися на краще. І обидві сторони, все-таки, повинні зрозуміти, і Росія, і Європейський Союз, що Україна не може робити вибір у бік лише одного партнера. Тому що втрата іншого партнера для України - катастрофа», - сказав Рар.

Політолог зазначив, що Росія також може отримати свої вигоди від євроінтеграційного процесу України, оскільки як компроміс з «українського питання» Брюссель може запропонувати Москві якщо не асоціацію, то створення зони вільної торгівлі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232