Органи прокуратури України контролюють хід розслідування у всіх без винятку кримінальних процесах, які відкриті та розслідуються за фактом інцидентів на мітингах у Києві, як органами міліції, так і Службою безпеки України. Про це розповів генеральний прокурор України Віктор Пшонка під час зустрічі з делегацією Європейського комітету з попередження тортур на чолі з президентом комітету Летіфом Хусейновим, повідомляє відділ по зв'язках із засобами масової інформації ГПУ України.

Під час зустрічі, зокрема, йшлося про хід розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактами подій, які були в м. Києві 24-25 листопада, 29-30 листопада, 1 грудня і т.д.

«В органах прокуратури, зокрема, знаходиться 3 кримінальні провадження, одне з яких розслідується безпосередньо Головним слідчим управлінням ГПУ», - уточнив він.

Пшонка підкреслив, що слідство сьогодні працює в трьох основних напрямках.

«Це встановлення причетності і ступінь провини, по-перше, працівників правоохоронних органів, по-друге, організаторів провокацій і безпосередньо тих людей, які ці провокації здійснювали, а також - встановлення посадових осіб, які можуть бути причетні до ухвалення певних рішень, або навпаки - до бездіяльності, що призвело до порушення закону і тих наслідків, які сьогодні ми маємо», - сказав генпрокурор.

За його словами, починаючи з 24 листопада 2013 р. до цього часу, у зв'язку із заворушеннями, що відбувалися в центрі столиці, в органи внутрішніх справ через отримання тілесних ушкоджень у цілому звернулося понад 400 осіб. З них майже 200 працівників правоохоронних органів, студентів - 18.

Крім того, Пшонка зазначив, що слідством допитані вже сотні свідків, серед яких як керівництво МВС, так і керівництво спецпідрозділу «Беркут», також призначено низку експертиз, частину з яких вже завершено.

«Генеральна прокуратура сьогодні отримала результати службової перевірки МВС, які будуть ретельно вивчені і перевірені слідчим шляхом. Мова йде про надання правової оцінки кожному рішенню й кроку, які приймалися у ту ніч (з 29 на 30 листопада - Ред.)», - додав Пшонка.

Як раніше повідомляв ForUm, після того, як у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбулися сутички між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

Президент України Віктор Янукович запропонував запровадити мораторій на будь-які силові дії на період переговорів щодо пошуку виходу з політичної кризи.

У Міністерстві внутрішніх справ України визнали, що порушення з боку міліції під час сутичок на Майдані Незалежності у Києві 30 листопада були.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161