В Угоді про асоціацію з ЄС йдеться переважно про економіку, тоді як опозиційні політичні лідери намагаються її політизувати. Замість того щоб закликати європейських партнерів зрозуміти ситуацію в Україні, вони закликають до блокади країни, тобто, займають неконструктивну позицію.

Таку думку в ефірі програми «Національний інтерес» висловив економічний експерт Владислав Старинець.

«Ситуація складна багато в чому через те, що люди, які вийшли на Майдан, не глибоко вникають в економічні реалії. Я думаю, що 90% з них не читали Угоду про асоціацію, яку ми повинні були підписувати у Вільнюсі. А саме в ній треба шукати причини, чому ми не підписали цей документ», - сказав він.

Експерт зазначив, що влада й опозиція повинні підписати меморандум, у якому зобов'язуються взяти на себе відповідальність як за позитивні, так і негативні сторони цієї Угоди.

«Треба говорити не тільки про позитив, потрібно розповідати людям, яких ви виводите на вулиці, про ризики. Адже у нашого жителя сприйняття таке, що сьогодні поставили підпис, а завтра у всіх зарплата по 2 тисячі євро на місяць. А це не так», - додав Старинець.
На думку економіста, якби учасники євромайдану прочитали цей документ, то мали абсолютно протилежну позицію.

«Наприклад, у статті 56 чітко прописано, що від двох до семи років ми повинні переробити наші вагони, котли, поміняти виробництво нашого бензину і т.д. Найсумніше, що це все ми повинні робити за свій рахунок. З держбюджету на модернізацію цих позицій у разі підписання договору про асоціацію ми змушені були б витрачати щорічно від 5 до 10 мільярдів доларів», - підкреслив Старинець.

За його словами, модернізувати економіку потрібно, але тільки з умовою або збільшення відповідних термінів, або одержання допомоги, кредитів, як було з країнами Східної Європи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183