Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті у Вільнюсі привело б Україну до дефолту.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, прем’єр-міністр Микола Азаров заявив під час загальнонаціонального круглого столу «Об'єднаймо Україну» за участю влади і опозиції.

«До моменту проведення саміту Україна повинна була зробити висновки: підписати Угоду і зіткнутися, я абсолютно впевнено заявляю, з неминучим крахом економіки; або відкласти підписання і домогтися від усіх сторін, що беруть участь у процесі, врахувати інтереси України», - акцентував він.

Водночас він підкреслив, що, маючи 19 млрд доларів валютних резервів, 10 млрд доларів від'ємного сальдо в торгівлі з ЄС, 15 млрд доларів з країнами МС, 5,5 млрд доларів виплат у 2014 році за зовнішніми боргами, близько 10 млрд доларів платежів за російський газ, тобто понад 40 млрд доларів зобов'язань, підписання Угоди у Вільнюсі привело б країну до дефолту.

«Який політик, що несе відповідальність за долю країни, прийняв би рішення, ігноруючи ці об'єктивні факти?», - запитав Азаров.

Він визнав, що громадян мало інформовали про потенційні ризики, бачачи перед собою лише стратегічну перспективу. «Ми сподівалися мінімізувати ризики. Цього не вдалося зробити до саміту у Вільнюсі. Але я переконаний, що при наполегливій роботі і стабільності суспільства ми зможемо це зробити за час, який ми взяли для виправлення ситуації», - упевнений прем'єр.

Азаров пояснив, що в першу чергу для мінімізації ризиків Україна повинна відновити торгово-економічні відносини з РФ, підписавши низку угод; відновити кредитування МВФ на прийнятних для України умовах; домовитися з ЄС про умови перехідного періоду, що дозволяють Україні вирівняти сальдо торгового балансу, стимулюючи економічне зростання.


Нагадаємо, 29 листопада, на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі Україна і ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Президент Віктор Янукович підтвердив наміри України у найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185