Високі темпи зростання реальної зарплати і бум споживчого кредитування, що триває і далі, стали основними причинами істотного зростання приватного споживання. Таку думку висловив начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен банку Аваль» Дмитро Сологуб.

«Динаміка зростання ВВП за компонентами в принципі підтверджує наші очікування. Так, за компонентами витрат приватне споживання, як і раніше, демонструє найкращий результат - зростання на 6,7% в річному вираженні в 3-му кварталі. Як ми не раз зазначали раніше, високі темпи зростання реальної зарплати (на 8,7% в річному вираженні за підсумками січня-жовтня) і бум споживчого кредитування, що триває і далі, є основними причинами істотного зростання приватного споживання», - сказав він.

Водночас експерт зазначив, що в 3-му кварталі валове нагромадження основного капіталу дещо знизилася - на 7,1% в річному вираженні.

«Тим не менш, це істотно краще за результат другого кварталу (спад на 19,7%), хоча це пояснюється в основному низькою статистичною базою третього кварталу минулого року (тобто після завершення масштабних інфраструктурних проектів, пов'язаних з підготовкою до проведення Євро-2012)», - додав фінансист.

Сологуб звернув увагу, що в 3-му кварталі сповільнилося падіння експорту - до -7,8% в річному вираженні з -14,4% у 2-му кварталі.

Також він констатував деяке зростання імпорту, пов'язане, на його думку, зі збільшенням фізичних обсягів імпорту природного газу в 3-му кварталі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

363