Україна продовжує підготовку до підписання Угоди про асоціацію та запровадження зони вільної торгівлі з ЄС, домагаючись кращих умов її імплементації. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров на зустрічі з представниками агробізнесу в четвер, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Наприклад, умови імплементації Угоди для наших аграріїв вводять квоту на цукор. В Угорщині, наприклад, це призвело до повного знищення цукрових заводів. Ви хочете, щоб ми зробили те ж саме? Ми не будемо цього робити... До тих пір, поки ми не модернізуємо всі свої екстрактно-олійні підприємства, ми мито на насіння соняшнику не будемо скасовувати. Давайте домовлятися. Ми не будемо змінювати Угоду, а умови її реалізації, тобто перехідні положення, давайте запишемо так, щоб вони для нас були вигідними», - сказав він.

Азаров додав, що в ході переговорів з ЄС уряд знав про ризики, однак у той час економіка України була на підйомі і не було штучно створених торговельних проблем з Росією.

«Але тільки проти нас були введені такі обмеження, плюс світова криза, ми почали відчувати, що ми на межі. Давайте домовлятися. По-перше, нам потрібен кредит приблизно 20 мільярдів, і на нормальних умовах. Я навіть не хочу чути про те, щоб позбавляти аграрний сектор тієї невеликої державної підтримки, яку ми надаємо, тому що дотації в країнах Європи, зокрема у наших найближчих сусідів поляків, набагато вищі, ніж в Україні», - зазначив прем'єр-міністр.

При цьому він навів приклад: дотації на утримання великої рогатої худоби в Німеччині становлять 3 тисячі євро в рік, Польщі - 2,5 тис., Франції - більше 1 тис.

Нагадаємо, на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі Україна і ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225