Український аграрний сектор потребує більше часу, щоб підготуватися до інтеграції в ЄС і стати конкурентним. Про це сьогодні в ефірі програми «Про головне» на Першому національному каналі повідомив Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Наприклад, кілька років тому ми підписали Угоду про членство у Світовій організації торгівлі. Його стрімко підписали, погодили і відрапортували. І вже в цьому році Міністерство економіки звернулося в штаб-квартиру СОТ з проханням внести корективи в 360 пунктів. І фахівці СОТ кажуть, що за всю історію існування організації такого ще не було. А ми вносимо ці правки, тому що, коли готували і підписували угоди, тоді поставилися до цього поверхнево. І сьогоднішня економічна ситуація показує, що такого не можна робити. Можна так само відрапортувати про підписання ЗВТ та Угоди про асоціацію з ЄС, але це не коректно», - розповів міністр.

За словами Присяжнюка, відтермінування підписання угоди з Європою дозволить як АПК, так і іншим секторам економіки більш ретельно підготуватися до інтеграції і стати більш конкурентоспроможними.

«Аграрному сектору буде складно і на це звернув увагу Президент. Сьогодні в Європі виплачуються досить великі дотації для фермера і сільгоспвиробника. Наша економіка і бюджет не здатні надавати такі дотації. Але ми будемо шукати шляхи, щоб конкурувати», - зазначив глава відомства.

Присяжнюк підкреслив, що Мінагрополітики вже змогло гармонізувати низку стандартів і нормативів, які б дозволили вийти українській сільськогосподарській продукції на ринок ЄС.

«Аграрний сектор вже гармонізував понад 50% вітчизняних стандартів з європейськими. Це початок руху до підвищення якості продуктів харчування. І тепер ми всьому світу, нашим давнім партнерам і новим ринкам можемо заявити, що наша продукція визнана і сертифікована в Європі, тому що це еталон», - зазначив міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87