Завдяки відновленню темпів зростання в сільському господарстві і низькій базі порівняння зростання реального ВВП відновиться в четвертому кварталі.

Таку думку висловила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.

Експерт зазначає, що основним фактором деякого ослаблення ВВП у третьому кварталі стало падіння обсягів сільськогосподарського виробництва.

Зокрема, додана вартість у сільському господарстві зменшилася на 2,1% р/р у 3-му кварталі 2013 (-12% кв/кв; з урахуванням сезонних коливань) в порівнянні зі зростанням на 21% у 2-му кварталі 2013, оскільки вересневі зливи перервали збиральну кампанію.

Однак це зниження, за її словами, було компенсовано зростанням в інших галузях.

«Це зниження було частково компенсовано більш швидкими темпами зростання в секторах послуг, на частку яких припало більше половини ВВП. Зокрема, темпи зростання оптової і роздрібної торгівлі прискорилися до 3,4% (з 1,4% у 2-му кварталі 2013), в той час як зростання в секторі нерухомості знову стало позитивним (+2,4% р/р у 3-му кварталі 2013 порівняно з -0,2% у 2-му кварталі 2013)», - розповідає Бєлан.

Останнє, на її думку, викликано активізацією угод на ринку нерухомості напередодні введення обмежень на готівкові операції у вересні.

Крім того, в інвесткомпанії зазначають, що ситуація в добувній промисловості також дещо покращилася завдяки збільшенню обсягів виробництва залізної руди.

«З боку попиту темпи зростання внутрішнього споживання сповільнилися в річному вираженні (+6,7% р/р з 7,4% у 2-му кварталі 2013), однак залишалися досить істотними. Крім того, було відмічено незначне збільшення обсягів реального експорту (+0,9% кв/кв з урахуванням сезонних чинників), що ми пов'язуємо із зростанням обсягів реалізації зерна», - додала вона.

Економіст констатує, що завдяки відновленню темпів зростання в сільському господарстві і низькій базі порівняння зростання реального ВВП відновиться в четвертому кварталі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83