Дефіцит або відсутність готівкової валюти в касах банків ще не є свідченням ажіотажного попиту на долари або їх браку, пише у своєму блозі економічний експерт Мар'ян Заблоцький.

Він зазначає, що більшість банківських відділень насправді тримають в касі мало готівки, що обумовлено особливостями логістики, а також міркуваннями безпеки.

«Як правило, у відділеннях банків є лише незначний обсяг готівки, обмежений спеціальним лімітом. Цей ліміт встановлюється в центральних офісах банку з метою ефективного використання ресурсів банку та підвищення безпеки. У середньому в касах банків знаходиться близько 150 тис. гривень, 150 тис. доларів і 50 тис. євро. Правда, ці цифри сильно коливаються - залежно від банку і між окремими філіями всередині банку. Окремі банки допускають до 2 млн грн та понад 1 млн дол. у касах, а в інших запаси не перевищують 50 тис. грн. і доларів», - пояснює експерт, додаючи, що наявність або відсутність валюти безпосередньо в касі - поганий індикатор, на підставі якого можна робити висновки про дефіцит валюти, як це останнім часом практикують деякі ЗМІ, залякуючи українців ажіотажем.

Про дефіцит валюти об'єктивно можна говорити лише в тому випадку, якщо виникають проблеми зі здійсненням безготівкових операцій. А таких поки не спостерігається.

Причини виникнення дефіциту валюти в касах можуть бути суто технічними, підкреслює Заблоцький. Може, наприклад, прийти заможний клієнт і отримати готівкою з каси свій валютний депозит. Крім того, забезпечення відділень доларовою або євроготівкою - складне логістичне завдання для банків. Експерт наводить простий розрахунок: для забезпечення 20 тисяч банківських філій, які працюють по всій території України, необхідно розвести в броньовиках з озброєною охороною понад 20 тонн паперової готівки.

Тому, якщо людині для якихось цілей знадобилася валюта, найпростіший спосіб її дістати - безготівкова купівля або попереднє замовлення потрібної суми.

«У безготівковій операції банк вам не відмовить, для неї не потрібна готівка в касі. Якщо дуже потрібно отримати саме готівкові, слід попросити працівників філії, щоб вони замовили привезення валюти. Як правило, через два-три дні ви отримаєте свої гроші», - пояснює Заблоцький.

Водночас він застеріг від користування послугами «міняйл» на чорному ринку, оскільки в такому випадку є не тільки ймовірність сильно переплатити за потрібну валюту, але і взагалі втратити гроші.

Нагадаємо, напередодні колишній заступник голови Національного банку України Олександр Савченко розповів, що часто в періоди нестабільності банки навмисно притримують валюту в касі, щоб створити штучний ажіотаж і почати продаж доларів за вже більш високим курсом з метою отримання додаткового прибутку. На такі ситуації має реагувати НБУ і застосовувати до фінансових установ, які провокують панічні настрої, санкції, сказав Савченко.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89