Незважаючи на всі панічні розмови, які останнім часом розповсюджують окремі ЗМІ та експерти, купівля готівкової валюти не носить аврального характеру.

Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт нагадує, що за підсумками одинадцяти місяців 2013 року населення купило готівкової валюти (за вирахуванням продажу) в 5,2 рази менше, ніж торік.

Всього ж у листопаді 2013 року було куплено готівкової валюти на 783 млн дол. більше, ніж продано. Це, за його словами, вдвічі менше, ніж у листопаді 2012 року.

«Часто можна почути міфи про курс до 9 грн і про дефолт. Але, швидше за все, українці вже втомилися від цих страшилок. Тому що факти валютного ринку говорять про інше. Ніхто не стверджує, що населення не скуповує валюту, але було б помилкою вважати, що купівля цієї валюти носить авральний характер. Фактично купівля валюти в кінці року - це вже традиція», - додав він.

Охріменко констатує, що гривень в українців не так багато, і купівля ведеться не так активно, як це було торік.

Спеціаліст констатує, що в обмінних пунктах дуже часто можна побачити курсовий спред у 5 і навіть 10 копійок.

«Це, насамперед, показує, що населення боїться скуповувати валюту. Оскільки побоюється, що купивши зараз дорого валюту, не зможуть її продати. А залишатися з дорогою валютою ніхто не хоче», - уточнив фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73