Національний банк здійснює політику керованого плаваючого курсу гривні і не дозволить політикам або валютним спекулянтам дестабілізувати ситуацію, заявив в ефірі телеканалу БТБ Валерій Литвицький, керівник групи радників глави НБУ.

Він зазначив, що сьогодні деяким політикам вигідно заявляти про падіння гривні для досягнення своїх особистих цілей і закликав не вірити цим «страшилкам».

«У нас плавання, але воно буде керованим. Країна переживає період вирівнювання платіжного балансу і ми, звичайно, будемо впливати (на ринок - Ред.), коли діють чинники не економічного, а політико-економічного, психологічного, ситуативного походження», - запевнив Литвицький.

Він додав, що сьогодні деяким політикам було б вигідно розхитати курс панічними заявами для досягнення особистих політичних цілей, але Нацбанк має намір протистояти таким спробам. Литвицький зазначив, що часто можна почути заяви, що нібито девальвація гривні може підтримати експортерів.

«Для експорту добре, коли є стабільність цін і відносна амплітуда, діапазон коливань курсу. У нас така девальвація є - реального ефективного обмінного курсу вище 2%, це і є наша протекція для експорту. Але більше розхитати курс, щоб за ним пішла інфляція, зниження економічної активності і на цьому задушити виборця в обіймах, ні, хлопці, це не пройде. Такі політичні витівки - розхитати економічну ситуацію будь-яким способом, а потім сказати: «тепер наша черга», - це не пройде», - заявив Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3138