Європейський суд з прав людини з 1 січня 2014 року вводить більш жорсткі вимоги щодо процедури прийому скарг з метою підвищення ефективності і швидкості їх розгляду, йдеться в прес-релізі суду, опублікованому в середу.

Мова йде про внесення двох поправок до правила 47 регламенту ЄСПЛ.

Одне з нововведень передбачає, що суд може прийняти до розгляду скаргу лише в тому разі, якщо заявник, крім самої позовної заяви, надасть ЄСПЛ весь спектр документів, пов'язаних з даною справою, а також копії зазначених документів, передає «Інтерфакс».

Крім того, суд не стане приймати на розгляд неповні і невідповідним чином складені скарги.

Інша поправка торкнеться частини права позивача переривати допустимий період подачі скарги. Наразі, згідно з положеннями Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), цей строк складає шість місяців з моменту винесення остаточного рішення вищою судовою інстанцією держави, в якому розглядалася справа заявника. При цьому за позивачем закріплено право переривати зазначений шестимісячний термін.

З 1 січня 2014 року заявник зможе скористатися цим правом лише в тому випадку, якщо передасть суду позовну заяву і весь комплект супровідних документів, складених відповідно з новими вимогами до матеріалів і документів.

Інформація про зміну умов прийому позовних заяв, зокрема, нові формуляри для подання скарг, а також список всіх необхідних супровідних документів, буде доступна на офіційному сайті ЄСПЛ з 1 січня 2014 року, зазначається в прес-релізі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172