До кінця року Україну не очікують великі валютні виплати, тому в грудні скорочення резервів має бути істотно меншим. Таку думку висловили опитані експерти.

Так, за словами начальника аналітичного відділу «Альфа-Банку» Олексія Блінова, зниження в листопаді обсягу ЗВР до 18,8 млрд. доларів, пов'язане з погашенням кредитів МВФ на суму USD 932 млн. (ще USD 22 млн. склали процентні платежі за цим кредитом).

«За нашими оцінками, чисті резерви НБУ на кінець листопада склали USD 13,1-13,3 млрд., що на USD 0,1-0,3 млрд. перевищує показник на початок року. В листопаді 2013 року інтервенції НБУ на валютному ринку склали USD 0,8 млрд., що стало максимальним об'ємом з листопада 2012 року, проте все ж вдвічі нижче обсягу інтервенцій НБУ роком раніше. До кінця року Україну не очікують великі валютні виплати, тому в грудні скорочення резервів має бути істотно меншим», - сказав він.

При цьому Блінов не виключив, що резерви можуть зрости за рахунок нових запозичень.

У банку зберігають прогноз обсягу валових резервів на кінець 2013 року в діапазоні USD 18-19 млрд.

Коментуючи ситуацію на валютному ринку, аналітики інвестиційної компанії Eavex Capital зазначили, що НБУ вдається відбивати спекулятивні атаки на гривню.

«Протягом минулого тижня вже спостерігалися спекулятивні атаки, які призводили до падіння вартості національної валюти до рівня в 8.30 на міжбанківському ринку. Тим не менш, регулятору вдалося «охолодити запал» учасників торгів», - переконані вони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122