Візит Президента України Віктора Януковича до Китаю 3-6 грудня став переломним моментом у розвитку двосторонніх відносин. Він сприятиме зміцненню стратегічного співробітництва між Україною і Китаєм на 2014-2018 роки, а також залученню китайських інвестицій та кредитів для модернізації української економіки. 

Таку думку висловив член Ділової Ради «Україна-Китай», генеральний директор інвестиційно-банківської компанії «European Capital Management» Вадим Браїловський, який відвідав у рамках цього візиту Китай у складі бізнес-делегації.

На думку експерта, на сьогоднішній день завдяки грамотній зовнішній політиці Глави держави Україні вдалося стратегічно розширити співпрацю з Китаєм. 

Свідченням цього, за його словами, є той факт, що Китай став другим найбільшим торговим партнером України.

«На даний момент щорічний обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Китаєм становить $10 млрд. Обсяг товарообігу займає друге місце серед 217 країн, з якими торгує Україна і становить 8% від загального товарообігу країни. Таким чином, підписані Україною угоди з Китаєм дозволять збільшити ці показники в чотири, п'ять разів до 40-50 млрд. доларів США», - сказав він. 

Браїловський нагадує, що в 2014 році Китай надасть Національному банку України експортний кредит у розмірі $5 млрд., з можливістю розширення валютного «свопу» у двосторонніх зовнішньоторговельних розрахунках.

Крім того, за його словами, сторони домовилися про входження китайських банків на український ринок та відкриття філій українських банків у Китаї.

«Водночас Народний банк КНР висловив зацікавленість у придбанні українських облігацій зовнішньої позики. Сторони поки не розголошують суму планованої купівлі, проте мова йде про приплив валюти в країну в розмірі декількох мільярдів доларів», - додав він.

Економіка України, на думку Браїловського, за рахунок стратегічного співробітництва з Піднебесною на 2014-2018 роки отримає значні інвестиції в країну, створення нових робочих місць і податкові надходження до бюджету України. 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279