Ресурсна база банківської системи поповнюється переважно за рахунок гривневих депозитів від населення, в той час як доларові вклади втратили привабливість для вкладників - заявив в ефірі телеканалу «Перший Національний» Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ.

«Депозити у валюті зростають повільніше, ніж депозити в гривні. Я не буду переобтяжувати вас цифрами, але це більше шести десятків мільярдів припливу, при домінуючому притоці гривні. Відтоку (депозитів - Ред.) немає», - сказав Литвицький.

Представник НБУ зазначив, що інтерес українців знижується не тільки до валютних внесків, але і до купівлі готівкової валюти. За словами керівника групи радників глави НБУ про це свідчать більш низькі - в два-три рази - обсяги відтоку готівкової валюти з банківської системи, ніж було роком раніше.

Литвицький зазначив, що приросту вкладів у національній валюті та зниженню попиту на долари сприяла багаторічна курсова стабільність, а також послідовна політика регулятора, яка дозволяє згладжувати коливання, викликані економічною або політичною кон'юнктурою.

«Загострення міжнародної ситуації зараз не менше, ніж було в 2008 році, є політичний тиск, а чому немає такого спаду? Населення довіряє Центробанку, тому що у людей була можливість перевірити його на міцність, на гармонію між словом і ділом», - пояснив керівник групи радників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2089