У цьому році поставки вітчизняної м'ясної продукції за кордон зросли майже на 50%. Так, найбільш істотно збільшився експорт м'яса птиці - більш ніж на 80%. Цьому, зокрема, сприяло і відкриття ринку ЄС. Для того ж, щоб продукція тваринництва не тільки збільшувала свою присутність на зовнішніх ринках, але і нарощувала показники, держава продовжить програми підтримки. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Цього року нам вдалося скоротити імпорт м'ясопродуктів майже на 24%. Паралельно з цим ми змогли наростити експорт майже на 60%. Цьому сприяли такі фактори, як відкриття нових ринків збуту, збільшення виробництва тваринницької продукції, а також нарощування поголів'я. Тому Уряд продовжить свої програми підтримки. Одним же з основних досягнень цього року став початок експорту продукції птахівництва в ЄС. Поставки саме цієї групи товарів на зовнішні ринки найбільш істотно збільшилися протягом цього року - більш ніж на 80%», - повідомив Присяжнюк.

Крім того, поступово зростає експорт яловичини свіжої і мороженої. За 10 місяців поточного року постачання її за кордон збільшилося в середньому на 40%. Також варто нагадати, що Кабмін підтримав ініціативу Міністерства аграрної політики та продовольства щодо зниження мита на експорт живої худоби з 25% до 5%. На думку очільника відомства, прийняття таких змін сприятиме підвищенню зацікавленості у виробництві яловичини і збільшенню її експорту.

Найбільшими ж покупцями вітчизняного м'яса птиці є країни СНД, Ірак, Туреччина, Грузія, Йорданія, Лівія, ЄС; яловичини - Росія, Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Туркменістан, Молдова; свинини - Росія.

«Україна вже має традиційні ринки збуту м'ясної продукції. Але з кожним роком її виробництво зростає. І, після забезпечення внутрішніх потреб, є можливість експортувати м'ясопродукти. Для цього уряд приділяє велику увагу розширенню ринків збуту. Від цього виграють як самі виробники, так і скарбниця держави. Зараз міністерство працює над тим, щоб збільшити присутність української м'ясної продукції на ринку ЄС. Для цього триває гармонізація санітарних і фітосанітарних вимог України та Європи. І наша кінцева мета - усунення будь-яких бар'єрів у торгівлі», - підкреслив міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2649