Національний банк України володіє достатнім інструментарієм для підтримки стабільного курсу гривні, але у разі виникнення спекулятивних атак на курс повинен застосовувати заходи впливу до тих фінансових установ, які намагаються розхитати ринок.

Таку думку в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ висловив керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський.

Коментуючи намір Національного банку застосовувати санкції до фінансових установ, які здійснюють спекулятивні дії на валютному ринку, Забловський зазначив, що це цілком раціональна позиція: «На кону стоїть стабільність національної валюти і фінансової системи в цілому. Тому зараз такі дії можуть бути цілком виправдані».

За словами експерта, у банків завжди є спокуса заробити швидкі гроші на спекулятивних операціях, тому НБУ повинен демонструвати рішучість для підтримки стабільного курсу гривні.

«Така ситуація не нова для українського ринку. Подібні спроби були і півтора року тому, і під час так званої помаранчевої революції, під час кризи 2008-2009 років. Тому щодо окремих банків застосування санкцій було б цілком виправданим. І Нацбанк зараз демонструє рішучість у боротьбі зі спробами розхитати ринок, тому що у комерційних банків завжди є спокуса заробити на цьому, тому що маржинальність спекулятивних операцій незрівнянно вища, ніж звичайні кредитні, або депозитні операції. Тому дії Нацбанку продемонструють, що він контролює ситуацію, і це буде сигналом, що не потрібно намагатися розхитати ринок», - сказав представник Ради підприємців.

Забловський зазначив, що не очікує повторення валютного ажіотажу зразка 2004, 2008 або спроб розхитати курс як це було у 2010 році. Він сказав, що сьогодні ситуація на валютному ринку більш спокійна, а населення не прагне масово купувати долари. Експерт додав, що не варто довіряти прогнозам різного роду псевдоекспертів, які намагаються створити штучний ажіотаж, а більше звертати увагу на заяви і дії Національного банку, який здійснює реальний вплив на курсову політику в Україні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

638