Угоди, підписані Президентом Віктором Януковичем під час візиту в Китай, можуть принести Україні десятки мільярдів доларів у вигляді інвестицій у ключові галузі, а також активізувати наш експорт до КНР. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт додав, що розширення співробітництва з Китаєм вигідне Україні ще й тим, що КНР мало цікавлять політичні питання, тому співпраця не буде обтяжена якими-небудь вимогами політичного характеру, як це практикують Москва чи Брюссель. За підрахунками Охріменка, Україна може розраховувати на інвестиції в розмірі близько $30 млрд, з яких близько $18 млрд очікується в короткостроковій перспективі.

«Загальна сума інвестицій за всіма договорами передбачає близько $30 млрд. У цю суму включені і державні кредити, і кредити китайських банків, і приватні інвестиції від китайського бізнесу. За терміном ці інвестиції розтягнуться на п'ять років, хоча за окремими інвестиційними проектами терміни можуть досягати десяти і навіть п'ятнадцяти років. Якщо ж говорити про найближчі роки, то очікується, що сума інвестицій може скласти близько $18 млрд у різні сфери», - розповів Охріменко.

Один з найбільших за обсягами фінансування й термінами проектів - сприяння масовому будівництву доступного житла, який зафіксований у меморандумі між Державною іпотечною установою України та китайською корпорацією CITIC Construction.

«Китай для реалізації цього проекту представить ДІУ кредит у розмірі $15 млрд терміном на 15 років із правом пролонгації та розширення суми в майбутньому. У рамках цього проекту китайська компанія проводитиме будівництво житла в Україні, а ДІУ продаватиме українцям квартири на умовах оренди з правом викупу. Отже, буде вирішуватися житлова проблема в Україні. Фактично орендна плата, яку одержуватиме ДІУ, йтиме на погашення китайського кредиту», - сказав Охріменко, зазначивши, що такий масштабний проект надасть стимулюючий вплив на будівельну галузь в Україні.

Інший масштабний проект - інвестування $13 млрд у будівництво Китаєм нового сучасного порту в Криму. «Згодом цей порт буде експлуатуватися спільно Україною і Китаєм, він буде орієнтований на перевалку вантажів з Китаю до Європи і з Європи в Китай. Порт зможе не тільки обробляти контейнери, але також і сипучі вантажі, і нафтопродукти. Свого роду це буде «вікно Китаю в Європу через Україну», - пояснив Охріменко.

Експерт додав, що завдяки розширенню співробітництва з Китаєм Україна змогла забезпечити замовленнями компанію «Мотор-Січ», яка зіткнулася з ризиками втрати російського ринку через політичні розбіжності. Угоди, підписані в Китаї Віктором Януковичем, передбачають створення українсько-китайського спільного підприємства, де будуть вироблятися двигуни для китайських пасажирських і військових літаків різних типів.

«Україна зробила суттєвий крок на шляху створення могутніх і сильних ділових відносин з Китаєм. Це дозволить Україні позбутися економічної залежності від Росії, спростить ведення переговорів з найскладніших економічних питань. Найголовніше - спільний бізнес України і Китаю допоможе забезпечити високе зростання нашого ВВП. І якщо Україну лякатимуть і ЄС, і Росія, а також буде нав'язувати свої драконівські умови Міжнародний валютний фонд, Україна зможе вистояти проти такого пресингу за рахунок фінансової допомоги Китаю. Ця допомога від китайців не безкоштовна. Але на відміну від ЄС і Росії, Китай не нав'язує Україні свої політичні стандарти, не вимагає від нас політичних дивідендів, його цікавить тільки нормальне ділове співробітництво», - сказав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

576