Жителі Києва у соціальних мережах висловлюють свій протест з приводу знищення пам'ятника Володимиру Леніну, що стояв навпроти Бессарабського ринку.

Хоча багато мешканців погоджуються з тим, що Леніну тут було не місце, але метод усунення пам'ятника викликав обурення і серед затятих прихильників порвати з радянським минулим, пише «Вечірній Київ».

Звучать і нагадування про художню цінність скульптури (її виготовили ще у 1939 році для Всесвітньої виставки у Нью-Йорку), а також про можливу радикалізацію суспільства.

«Треба мати на увазі теорію розбитих вікон, адже незначні радикальні дії провокують ще більший радикалізм, - зазначив киянин Віктор. - На даний момент є більш важливі справи, які об'єднують Україну. Так, пам'ятник зняти треба було, але законним шляхом, перемістивши в якийсь парк на околиці міста і заробляти на цьому гроші, як це робиться в Прибалтиці. Різниця тільки в тому, що вони вже стали європейцями, хоча вони «люблять» Леніна ще більше, ніж ми».

«Це не Європа, а варварство! - пише у своєму блозі житель Позняків Тимур. - Чому ж у європейських країнах пам'ятники і меморіальні дошки Леніну не піддаються насильству? Але навіть не в цьому справа. Цей монумент, за визначенням українських мистецтвознавців, був твором монументального мистецтва. У запасниках музеїв України чимало картин із зображеннями подій комуністичної епохи - шедеврів живопису. Варто спалити?

Багато жителів міста з жалем говорять, що внаслідок мирних протестів відбувається, по суті, і руйнування міста - будуються барикади, знищуються пам'ятники. Деякі шоковані таким ходом подій, хтось обурений, що відбувається радикалізація і повторення помилок минулого.

«Звістка про «покарання» пам'ятника мене розлютила, - розповіла киянка Надія. - Я сприймаю знищення пам'ятника Леніну таким варварським методом як знищення пам'яті про уроки історії неосвіченими вандалами. Пам'ятники потрібні не тільки для звеличення, але і щоб не забувати про події і наслідки цих подій. До того ж цей пам'ятник мав певну художню цінність. Кажуть, що комуністи самі руйнували, нищили, пам'ятник Леніну - символ тоталітаризму і т.д. Я не бачу ніякої різниці в їхніх діях і діях вчорашніх руйнівників, хіба що масштаб поки значно менший».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

107