В ході візиту Президента України до Китаю, сторони підписали Договір про стратегічне співробітництво на 2014-2018 роки.

З Китаєм Україна обговорила стратегічне співробітництво до 2018 року. За найближчі 5 років Китай має намір імпортувати продукції на $10 трильйонів. І частина цієї квоти може дістатися Україні.

Про це свідчить підписаний главами держав Договір про дружбу і співробітництво на 5 років. Китайська сторона високо оцінила економічні реформи в нашій країні, відкривши для української продукції свої ринки.

Співпраця з Піднебесною створить потужні стимули для розвитку реального сектору економіки України. Товарообіг між країнами вже наступного року збільшиться втричі - з 10 до 30 мільярдів доларів США.

В рамках договору сторони підписали понад 20 угод, проекти яких було підготовлено в ході візиту до КНР першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова.

Найбільш стратегічними напрямами активізації інвестиційно-економічного співробітництва сторони визначили сільське господарство, авіабудування, іпотечні програми. Голова Китайської народної республіки Сі Цзіньпін заявив про те, що починаючи з наступного року, Україна стане основним постачальником продовольства. Незважаючи на встановлений Піднебесною 10-річний термін сертифікації імпорту сільгосппродукції, стандарти якості української кукурудзи, сої та ячменю були узгоджені менш ніж за рік.

Сторони підписали протокол про фітосанітарні та інспекційні вимоги щодо експорту з України вказаних культур. Угода дозволить істотно розширити номенклатуру поставок сільськогосподарської продукції на ринок КНР і вивести Україну на рівень основного постачальника продовольства.

Окрім того Китай підтвердив свої наміри завершити проект будівництва залізничної гілки «Повітряний експрес», яка з'єднає Київ з Борисполем. Згідно з підписаним Меморандумом, рухомий склад виготовить Крюківський вагонобудівний завод.

Крім того, підписані Угоди про розвиток в Україні авіабудівної галузі. На базі запорізького моторобудівного підприємства «Мотор-Січ» планується розширення виробничих площ, створення спільних підприємств, які дозволять забезпечити повний цикл будівництва літаків.

Сторони досягли стратегічних домовленостей у секторі іпотеки. Зокрема, підписано Меморандум між державною іпотечною установою та китайською корпорацією CITIC Construction про будівництво доступного житла в Україні. На ці цілі Китай надасть $15 млрд. строком на 15 років з можливістю пролонгації і розширення цього проекту. Реалізація проекту дозволить знизити процентні ставки по кредитах і істотно скоротити квартирну чергу.

Піднебесна вирішила підтримати і фінансовий сектор України. За інформацією деяких ЗМІ, в наступному році Китай надасть Національному банку України експортний кредит у розмірі $5 млрд. з можливістю розширення валютного «свопу» у двосторонніх зовнішньоторговельних розрахунках. Сторони домовилися також про входження китайських банків на український ринок та відкриття філій українських банків в Китаї. Крім того, Народний банк КНР висловив зацікавленість у придбанні українських облігацій зовнішньої позики. Сторони поки не розголошують суму планованої купівлі, проте мова йде про приплив валюти в країну в розмірі декількох мільярдів доларів.

За найближчі 5 років Китай має намір імпортувати продукції на $10 трильйонів. Частина цієї квоти може дістатися Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2156