Україна і Китай підписали понад 20 стратегічних угод про розвиток торгівлі та інвестиційного співробітництва. З Китаєм Україна обговорила стратегічне співробітництво до 2018 року. За найближчі 5 років Китай має намір імпортувати продукції на $10 трильйонів. І частина цієї квоти може дістатися Україні.

Візит Президента України до Піднебесної став переломним моментом у розвитку двосторонніх відносин. Віктор Янукович та голова Китайської народної республіки Сі Цзіньпін підписали спільну декларацію про подальше поглиблення стратегічного партнерства.

Декларація включає більше двох десятків договорів, меморандумів і контрактів у фінансовій, виробничій та енергетичній сферах на суму понад $30 млрд. Вже наступного року Україна отримає $18 млрд. у вигляді кредитів та інвестицій.

З Китаєм Україна обговорила стратегічне співробітництво до 2018 року. У найближчі 5 років Китай має намір імпортувати продукції на $10 трильйонів. Як новий стратегічний партнер Україна буде мати власну квоту гарантованого збуту своєї продукції в КНР, що відкриває небачені перспективи перед усіма галузями вітчизняної промисловості і сільського господарства.

Зокрема, підписано Меморандум між державною іпотечною установою та китайською корпорацією CITIC Construction про будівництво доступного житла в Україні. На ці цілі Китай надасть $15 млрд. строком на 15 років з можливістю пролонгації і розширення цього проекту.

Підписано Меморандум про будівництво нового сучасного глибоководного порту в Криму і про реконструкцію Севастопольського морського рибного порту. Китай інвестує в ці проекти більше $13 млрд.

Угода між Мінпаливенерго і Китайською національної інжиніринговою компанією «Ухуань інжиніринг Ко. Лтд» передбачає будівництво заводу з виробництва синтетичного газу. В результаті реалізації проекту буде створено 2000 нових робочих місць на самому заводі і близько 100 000 на вітчизняних вугледобувних підприємствах.

Зокрема, сторони підписали протокол про фітосанітарні та інспекційні вимоги щодо експорту з України сої та ячменю. Угода дозволить істотно розширити номенклатуру поставок сільськогосподарської продукції на ринок КНР і вивести Україну на рівень основного постачальника продовольства на китайський ринок.

На даний момент щорічний обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Китаєм становить $10 млрд. Обсяг товарообігу займає друге місце серед 217 країн, з якими торгує Україна і становить 8% від загального товарообігу країни. Таким чином, підписані угоди з КНР дозволять збільшити ці показники втричі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105