Силові структури України реагуватимуть на погрози працівникам міліції і судів.

Про це у своєму зверненні до киян та гостей столиці, розміщеному на сайті міністерства, заявив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

Глава відомства закликав не робити провокацій проти працівників міліції та співпрацювати з правоохоронними органами для забезпечення безпеки людей громадського порядку в Україні.

«Детальний аналіз і моніторинг засобів масової інформації свідчить про те, що особливо в останні місяці проти Міністерства внутрішніх справ розгорнута спотворена, побудована часто на неперевірених даних, інформаційна пропаганда. Окремі політики ставлять питання про нелегітимність чинної влади, закликають до побиття працівників міліції, штурму і захоплення органів влади», - підкреслив міністр.

«Ми будемо негайно реагувати в рамках закону, на погрози працівникам правоохоронних органів, судів і членів їхніх сімей», - заявив Захарченко.

Міністр також підкреслив, що подібні погрози, згідно з законом, тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

«Сьогодні кожен з нас відповідальний за майбутнє нашої держави. Мирні протести - це сигнали, що влада повинна почути від людей, знайти разом з громадянським суспільством цивілізований вихід із ситуації, що склалася в Україні», - заявляє глава МВС.

Захарченко також зазначив, що він публічно визнав провину органів МВС у надмірному застосуванні сили під час розгону мітингу в ніч на 30 грудня.

«Однак відповідальність за хід мирних зборів та їхні наслідки повинні взяти на себе і їхні організатори й політичні діячі, які виступають на них з різними закликами. Органи внутрішніх справ налаштовані на співпрацю з будь-якими політичними силами, журналістами, народними депутатами і громадськими організаціями щодо забезпечення безпеки людей, захисту громадського порядку», - наголошується в заяві Захарченка.

Міністр назвав прикладом взаємодії спільні патрулювання працівників міліції та активістів з числа учасників бойових дій в Афганістані. Вони несуть службу разом з правоохоронцями в місцях найбільшого скупчення людей, покликані виявляти провокаторів і порушників громадського порядку, при нагоді врегулювати конфлікти між учасниками мітингу.

Міністр висловив стурбованість оперативною обстановкою в Києві, куди «на жаль, направляються особи з сумнівними намірами».

Він також поінформував, що на Майдані були затримання осіб, які під виглядом благодійників збирали кошти на потреби мітингувальників. Захарченко закликав про всі підозрілі вчинки негайно повідомляти працівникам міліції і не вирішувати питання самостійно не в правовому полі.

Як раніше повідомляв ForUm, після того як у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбулися сутички між правоохоронцями та учасниками мітингу, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

Того ж дня невідомі зробили спробу штурму Адміністрації Президента.

Також мітингувальники захопили будівлю КМДА і Будинок профспілок.

Акція протесту на Майдані Незалежності у Києві триває.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

267