Міжнародний валютний фонд (МВФ) не наполягає на одномоментному збільшенні тарифів на газ для населення на 40%, а рекомендує підвищувати їх до економічно обґрунтованого рівня поступово, у кілька етапів протягом кількох років. Про це в інтерв'ю «ZN.UA» заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.

«Звичайно ж, ми не вважаємо, що рівня тарифів, що повністю покривають собівартість, можна досягти за один день з урахуванням того, який шлях ще треба для цього пройти. Ми рекомендуємо, щоб тарифи підвищувалися поступово і рішуче в кілька етапів протягом кількох наступних років до економічно обґрунтованого рівня, який покриває собівартість закупівель газу», - сказав Ваше.

Він також підтвердив позицію Фонду, що «поточні вкрай низькі тарифи газо - і теплопостачання для населення не можуть більше підтримуватися».

За його словами, МВФ також рекомендує компенсувати найменш забезпеченим верствам населення втрати від такого підвищення шляхом посилення адресної соцдопомоги.

«Дуже важливо відзначити, що одночасно ми рекомендуємо посилити адресну соціальну допомогу для найменш забезпечених 40% домашніх господарств за рахунок розширення існуючих програм, що ґрунтуються на оцінці рівня доходів», - зазначив він.

Крім цього, зазначив Ваше, щоб знизити витрати і забезпечити стійкість енергетичного сектора, безсумнівно, знадобляться й інші кроки, які дадуть віддачу через значно триваліший час». Зокрема, це має бути підвищення енергоефективності та збільшення видобутку енергоносіїв всередині країни.

«Така політика є необхідною умовою не тільки для того, щоб знизити квазіфіскальні втрати і бюджетні субсидії, але і щоб «приборкати» дефіцит рахунку поточних операцій, вивільнити кошти для інвестування у внутрішній видобуток. При цьому ключове середньострокове завдання влади - це досягнення енергетичної незалежності», - підсумував Ваше.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228