У суспільстві стає все більш затребуваним спокійний аналіз наслідків асоціації з ЄС, а не політичне протистояння, яке лише загострює напруженість, вважає соціолог, директор компанії Research and Branding Group Євген Копатько.

На думку експерта, зараз треба мінімізувати участь у дискусії політиків і перевести її на експертний рівень, щоб дати громадянам об'єктивний аналіз, а не набір політичних гасел.

«Зараз у суспільстві є дискусія про вибір - або це Вільнюс і ЄС, або Москва і Росія - зараз потрібно підключати експертів, які найменше ангажовані, вони повинні провести зважений аналіз, а не підміняти здоровий глузд політичними гаслами. Експерти можуть спокійно роз'яснювати ситуацію, чому відбуваються ті чи інші події. Тоді у нас не було б ніяких «майданів». Політики повинні поважати своїх громадян. Тим більше, що дії опозиції в цьому плані були не до кінця консолідованими. Потрібно трансформувати саму дискусію: людям потрібна зважена й об'єктивна інформація, спокійний аналіз», - сказав Копатько.

Соціолог зазначив, що зараз у суспільстві спостерігається спад першої хвилі політичної напруги, оскільки прості люди самі почали цікавитися деталями і наслідками процесу інтеграції з ЄС.

«Емоції стали змінюватися тим, що люди самі задають собі питання: а що взагалі і навіщо відбувається. Чим більше ми будемо ставити такі питання і вести спокійний діалог - це буде правильніше, ніж силове протистояння. Потрібно надати людям не політичні гасла, а зважену інформацію, щоб люди могли прийняти своє рішення і розуміли, чому відбуваються ті чи інші процеси», - підкреслив експерт. Копатько зазначив, що зараз складаються оптимальні умови для початку діалогу між політичними елітами та суспільством. Він повинен знизити градус політичного напруження і допоможе виробити стратегію подальшого розвитку країни, врятувати її від політичної та економічної кризи, допоможе уникнути протистояння між простими громадянами, які стали знаряддям в руках безвідповідальних політиків.

«Повинен бути діалог між політичною елітою і суспільством - це буде на користь державі. Це буде виявом поваги до громадян, їм важливо, щоб їх думку чули. Тоді буде менше «майданів». І тут питання навіть не в тому, щоб сформувалася певна критична маса політиків, які готові до діалогу між собою, з суспільством. Зараз ця необхідність вже диктується інстинктом самозбереження країни. Завдання еліт - вони люблять когось або не люблять - потрібно стати над ситуацією і спільно вирішувати ті питання і завдання, які є першочерговими для країни і її громадян. Є речі, які вулиця вирішити не в змозі. Вулиця - це вже жорстка реакція на ті проблеми, які виникають в країні. Часто протистояння між простими громадянами - це свідчення безвідповідальної позиції політиків», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198