У Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ вважають, що винні в надмірному застосуванні бійцями спецпідрозділу «Беркут» сили при розгоні мітингувальників на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада повинні бути покарані. Про це на прес-конференції в Києві заявив директор БДІПЛ ОБСЄ Янез Ленарчич.

Він зазначив, що події, які відбулися в останні вихідні дні в Україні, необхідно розслідувати.

Ленарчич також зазначив, що його «надихає» заява чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ України Леоніда Кожари про те, що ці події будуть предметом ретельного розслідування, повідомляє «УНІАН».

«І я сподіваюся, що результатом розслідування стане притягнення до відповідальності тих, хто відповідає за порушення, тому що неможливо підтримувати основоположні свободи, якщо при цьому дозволяти тим, хто відповідає за порушення цих свобод, уникнути відповідальності. Вони повинні відповідати», - сказав Ленарчич.

За його словами, якщо Україна попросить у в БДІПЛ ОБСЄ допомоги, то це питання буде розглянуте позитивно.

«Ми не нав'язуємось, наше сприяння доступне за запитом», - додав Ленарчич.

Як раніше повідомляв ForUm, після того, як у ніч на 30 листопада Майдані Незалежності відбулися зіткнення між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

У Києві мітингувальники, крім акції на Майдані Незалежності, пікетують Кабмін, Верховну Раду, міністерства.

Крім того, під контролем мітингувальників знаходяться будівлі КМДА та Будинку профспілок.

Заступник генерального прокурора України Анатолій Пришко заявляє, що в рамках розслідування кримінальної справи про перевищення повноважень працівниками міліції під час подій на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада нікого не затримували, підозрюваних також немає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223