Політична напруженість не впливає на роботу банківської системи, заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов. Банкір додав, що Національний банк у щоденному режимі бачить звітність учасників ринку, тому завжди оперативно може вжити заходи для попередження кризових ситуацій.

«Ніяких збоїв у роботі немає, всі платежі проходять чітко в тому часовому лагу, який встановлює Нацбанк. Є реальна форма звітності, по якій видно, як банківські установи виконують свої зобов'язання. Якби в Національному банку була така інформація, думаю, ці банки отримали б вже хоча б якесь попередження, але я, як директор НАБУ, про такі випадки не знаю», - розповів Мамедов.

Він зазначив, що події, які відбуваються в Україні, технічно не впливають на роботу фінансових установ, але призводять до загальної нервозності серед клієнтів банків, які можуть приймати рішення, засновані на емоціях.

«Ми розуміємо, все, що відбувається, негативно впливає на банківську систему, тому що люди починають переживати, бачачи все, що відбувається навколо. Але я не бачу ніяких побоювань для клієнтів і вважаю, що банківська система на сьогоднішній день не піддається ніяким труднощам, достатньо ліквідності, досить професійно поводиться Національний банк», - розповів виконавчий директор НАБУ.

Мамедов додав, що сьогодні безвідповідальні політики намагаються провокувати своїми заявами ситуацію, щоб у країні виникла не тільки політична, але і фінансова напруженість. Керівник НАБУ звернув увагу на розсудливу поведінку вкладників: обсяги депозитів у банківській системі не зменшуються, люди в паніці не скуповують долари, розуміючи, що емоційні рішення призведуть лише до втрат, а ситуація незабаром стабілізується.

Нагадаємо, раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило про високий рівень стійкості українських банківських установ до макроекономічних змін. Це пояснюється проведеною за останні п'ять років рекапіталізацією сектора, зниженням рівня ризикованості кредитних портфелів і більш низьким зовнішнім боргом. Також у банківській системі суттєво знизилися валютні ризики.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

158