Президент України Віктор Янукович та глава Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін у Пекіні підписали Договір про дружбу і співробітництво між Україною і КНР, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

Договір є ключовим політичним документом і відображає основні принципи розвитку українсько-китайських відносин стратегічного партнерства і співробітництва як на двосторонній основі, так і в рамках багатосторонніх механізмів, а також містить перелік пріоритетних сфер розвитку практичного співробітництва.

Глави держав підписали Спільну декларацію України і Китайської Народної Республіки про подальше поглиблення відносин стратегічного партнерства. Декларація відображає досягнуті сторонами основні домовленості про подальший розвиток співробітництва. Зокрема, мова йде про розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною і Китаєм, активізації міждержавного політичного діалогу на вищому рівні, підтвердження позицій двох країн з найбільш актуальних питань міжнародного життя. Крім того, у документі зафіксовано факт затвердження Главами двох держав Програми розвитку відносин стратегічного партнерства між Україною та КНР на 2014-2018 роки.

Крім того, у присутності Глав держав підписано двосторонні документи.

Міжурядову угоду про економіко-технічне співробітництво.

Протокол фітосанітарних та інспекційних вимог д о експорт у сої з України в КНР між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР дозволяє експортувати українські соєві боби в Китай, відкриває нові можливості в реалізації українсько-китайських інвестиційних проектів в аграрному секторі України та збільшення присутності вітчизняної аграрної продукції на ринку КНР.

Протокол фітосанітарних та інспекційних вимог до експорту ячменю з України в КНР між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР надає можливість експортувати український ячмінь в Китай, відкриває нові можливості в реалізації українсько-китайських інвестиційних проектів в аграрному секторі України та збільшення присутності вітчизняної аграрної продукції на ринку КНР.

Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров'я України та Державною адміністрацією КНР з традиційної медицини про співпрацю в сфері традиційної китайської медицини сприятиме розвитку двостороннього співробітництва в галузі традиційної китайської медицини (ТКМ) шляхом створення лікувально-діагностичного центру ТКМ в Україні та надання відповідних медичних послуг, професійної підготовки фахівців, а також розвитку законодавчої бази, стандартизації та обміну інформацією у сфері ТКМ.

Договір про співпрацю у сферах енергоефективності, енергозбереження та відновлюваних джерел енергії між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Китайською експортно-кредитною страховою корпорацією (SINOSURE) створює правові основи співробітництва у сфері енергоефективності, енергозбереження та відновлюваних джерел енергії, в тому числі надання підтримки в рамках чинного законодавства залученим в цю сфер у інвесторам та суб'єктам господарювання. Крім того, документом передбачено надання компанією SINOSURE послуг українським та китайським підприємствам згаданої галузі кредитування і страхування.

Рамковий контракт на виконання проекту будівництва об'єктів блоку №11 ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» передбачає участь компанії «Мінметалз Інжиніринг Ко. ЛТД» в будівництві нової шахти в межах шахтного поля, що розробляється Групою «Донецьксталь» в м.Красноармійську (Донецька область), як Генерального підрядника, з подальшим залученням фінансування від китайських банків. Сума контракту - 247 млн. дол. Термін дії контракту - 2,5 року, термін фінансування - до 9,5 років.

Рамкова угода щодо реалізації проектів в галузі відновлюваної енергетики між ТОВ «Гринтек Енержі», Китайською Національною групою корпорацій будівельних матеріалів і Китайською експортно-кредитною страховою корпорацією (SINOSURE) визначає основні принципи та передумови залучення прямих інвестицій і проектного фінансування з КНР в будівництво і розвиток проектів у галузі відновлюваної енергетики в Україні встановленою потужністю понад 1 ГВт.

Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством України з туризму та курортів і Національною туристичною адміністрацією КНР про сприяння групових туристичних поїздок китайських туристів в Україну дозволить включення китайською стороною нашої держави в Перелік країн, рекомендованих для відвідування організованими групами китайських туристів, і надає можливість істотно збільшити потік туристів з Китаю в Україну з відповідним зростанням надходжень до Державного бюджету України.

Нагадаємо, Янукович перебуває з візитом у Китаї з 3 по 6 грудня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3543