В найближчі два роки не очікується істотної зміни курсу гривні, незважаючи на прогнози міжнародних рейтингових агентств про очікувану девальвацію. Про це йдеться в аналітичному огляді інвестиційної компанії «АРТ Капітал».

Аналітики звертають увагу, що нинішню політичну напруженість не можна порівнювати з ситуацією часів «помаранчевої революції» 2004 року і з фінансовою кризою 2008 року.

Так експерти прокоментували прогнози міжнародних рейтингових агентств «Standard&poor's» та «Moody's» про можливості макроекономічної дестабілізації і девальвації гривні внаслідок політичної напруженості в країні.

«Ми згодні з наявністю даних ризиків для стабільності курсу національної валюти, проте поточна політичну ситуацію не можна порівнювати з тими, які склалися в 2004-му і 2008-му роках. Президентсько-парламентська форма правління в Україні, що існує з 2010 року, дозволила президенту сконцентрувати значні повноваження для проведення своєї політики. Утримання стабільного курсу гривні та зниження дефіциту поточного рахунку є для президента першочерговим завданням», - відзначають аналітики ІК «АРТ Капітал».

В огляді також відзначається, що завдяки курсовій стабільності вдалося забезпечити стримування зростання споживчих цін. Згідно з прогнозом «АРТ Капітал» у найближчі роки в Україні збережеться курсова цінова стабільність.

«Стабільний курс гривні в свою чергу утримує споживчі ціни від різких коливань. Ми зберігаємо наш прогноз курсу гривні до 2015 р. - 8,2-8,4/$», - сказано в огляді.

Нагадаємо, останніми днями міжнародні рейтингові агентства висловили стурбованість ескалацією політичної ситуації в країні, і її можливим впливом на рейтинги України і на стабільність курсу гривні. Тим не менш, минулого тижня агентство Fitch Ratings підтвердило прогноз про стабільний курс гривні. Коливання, за оцінкою агентства, знаходитимуться в межах 10-15%, а більш глибокої девальвації агентство не очікує.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171